FRÅGA 2/3

Du arbetar som personlig assistent. När du på måndag morgon, efter din födelsedag, kommer till brukaren Mohammed ger han dig ett födelsedagskort tillsammans med en chokladask och en trisslott. På kvällen skrapar du lotten och till din stora glädje vinner du 10 000 kronor.

Vad gör du?

Du blir glad eftersom Mohammed har ansträngt sig för din skull. Du kan inte se hur chokladasken och trisslotten kan vara till någon skada för någon. Du tar därför emot gåvorna. Vinsten behåller du för det tycker du att du är värd. Du fyller ju ändå jämt.

Det är tyvärr fel svar.
Även om en brukare vill visa uppskattning och uppmärksamma din födelsedag är grunden för er relation professionell. Tar du emot en gåva händer något i den professionella relationen. Det finns en risk att du, medvetet eller omedvetet, börjar behandla just denna brukare annorlunda. Utomstående kan även tro att du särbehandlar Mohammed om du tra emot gåvor från honom. Du riskerar också att hamna i knepiga situationer längre fram; ska du till exempel ge en present till Mohammed när han fyller år?
Försök igen!

Du tackar och tar emot födelsedagskortet eftersom du inte ser det som en förmån. Däremot tackar du nej till chokladasken och trisslotten eftersom som detta är förmåner som erbjuds i din professionella roll. 

Bra jobbat! Det är rätt svar. 
Ett enkelt födelsedagskort kan vara OK att ta emot. Däremot ska du tacka nej till chokladasken och trisslotten, eftersom de riskerar att vara beteendepåverkande. Även om brukaren vill visa uppskattning och uppmärksamma din födelsedag är grunden för er relation professionell. Tar du emot en gåva händer något i den professionella relationen. Det finns en risk att du, medvetet eller omedvetet, börjar behandla just denna brukare annorlunda. Utomstående kan även tro att du särbehandlar Mohammed om du tra emot gåvor från honom. Du riskerar också att hamna i knepiga situationer längre fram; ska du till exempel ge en present till Mohammed när han fyller år? Det är heller inte självklart vad en gåva är värd vid en första anblick. I det här fallet visade sig gåvan ha ett betydligt större värde än kostnaden för en trisslott. Det också viktigt att tänka på. 

Du tar tacksamt emot födelsedagskortet, blomman och trisslotten och tänker inte mer på det. Vinsten känner du dig dock inte bekväm med att behålla, så du ger pengarna till Mohammed nästa gång ni ses. 

Det är tyvärr fel svar.
Även om brukaren vill visa uppskattning och uppmärksamma din födelsedag är grunden för er relation professionell. Tar du emot gåvor händer något i den professionella relationen. Det finns en risk att du, medvetet eller omedvetet, börjar behandla just denna brukare annorlunda. Utomstående kan även tro att du särbehandlar Mohammed om du tra emot gåvor från honom. Du riskerar också att hamna i knepiga situationer längre fram; ska du till exempel ge en present till Mohammed när han fyller år? Det är heller inte självklart vad en gåva är värd vid en första anblick. I det här fallet visade sig gåvan ha ett betydligt störe värde än kostnaden för en trisslott. Det också viktigt att tänka på.
Försök igen!